Tijd voor een Voedselbeleid

Onze voeding verdient meer aandacht. Ook in de politiek. Op de recente Voedseltop is een begin gemaakt om eten gezonder, groener en transparanter te maken. Het idee van een minister van Voeding en Gezondheid verdient eveneens serieuze overweging. Maar we moeten meer doen. Alleen met een integrale benadering – van het weiland tot de keuken – lukt het om een duurzame voedselketen van de grond te trekken.

De helft van de burgers is te dik, de helft van de boeren is te arm. We geven ruim 90 miljard euro uit aan de gezondheidszorg die nodig is om een slechte levensstijl te repareren. De investeringen in preventie steken daar schril bij af. In de huiver voor een betuttelende overheid schrikt de politiek terug om gezond eten te belonen en nutteloos of zelfs schadelijk eten te ontmoedigen. Door de falende marktwerking in de landbouw zien we steeds meer boeren in grote financiële problemen komen. Prikkels voor de overstap naar een echt duurzame en circulaire productie ontbreken. Het maatschappelijke belang van een groene boerenstand die een goede boterham verdient door beter eten voor ons allemaal mogelijk te maken, wordt onvoldoende onderkend.

Weten waarom gezonde voeding belangrijk is, begint thuis en in de klas. Met name in de stad hebben kinderen vaak geen flauw idee meer waar hun eten van alledag vandaan komt. Schooltuinen, excursies en koken in de klas kunnen daar verandering in brengen. We moeten ook heldere grenzen trekken. Dus geen snoep- en frisdrankautomaten in school. Een snackbar als buurman is geen optie. Met name kinderen uit arme gezinnen groeien vaak op met ongezonde voedingspatronen waardoor de kans op ernstige gezondheidsklachten later levensgroot aanwezig is.

De keuzes die volwassenen rond voeding maken, vinden voor een groot deel plaats in de supermarkt. Daarom moet het volstrekt helder zijn wat voedingsproducten met onze gezondheid doen. We moeten het etiket wegtrekken van de marketingafdeling en voortaan het eerlijke verhaal vertellen. Basisvoedingsmiddelen uit de schijf van vijf krijgen een groen etiket. Voeding met alleen lege calorieën kleuren rood. Bij tabak hebben we terughoudendheid rond de voorlichting over gezondheidsrisico’s al lang verloren. Het is onbegrijpelijk dat we bij voeding nog steeds een oogje dichtknijpen.

De komst van een ministerie van Voedsel en Gezondheid heeft een belangrijke symbolische waarde. Het stimuleert om veel meer aandacht te geven aan het belang van preventie. Beter eten vandaag legt het fundament voor een gezonder, leuker en zorgelozer leven morgen. Baarsma en Van Schaik bepleitten in Trouw om de Nederlandse landbouw hierbij te “betrekken”. Dat is te mager. Gezonde voeding heeft niet alleen te maken met de supermarkt, de school en de zorg. Het gaat ook over het weiland, de kas en de stal. We hebben een integraal deltaplan nodig.

We eten de aarde leeg. De groei van de wereldbevolking legt een onhoudbaar beslag op onze natuurlijke grondstoffen. Over de transitie naar duurzame energie wordt volop gesproken. Maar waar halen we in de toekomst voldoende voedsel vandaan? Nederland kan wereldwijd gidsland worden door over te gaan op een sluitende kringlooplandbouw. Als we dit goed doen, hebben we in de toekomst geen kunstmest en fossiele brandstoffen meer nodig. De kennis en ervaring die we daardoor opdoen, kunnen we wereldwijd delen. Met minder ambitie zouden we geen genoegen moeten nemen. Omdat we het ons gewoonweg niet kunnen veroorloven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s