Waar staat Tjeerd de Groot voor?

Kiezen voor een groene revolutie!

Beter eten, beter boeren

“Een beter en gezonder leven voor onze kinderen begint in de kassen, stallen en weilanden van onze Nederlandse boeren. Het gaat niet alleen om de keuzes die ouders maken in de keuken of de supermarkt. We moeten veel meer vanuit de totale voedselketen denken. Ook om Nederlandse boeren de kans te geven op een duurzame toekomst. Beter eten en beter boeren zijn twee kanten van dezelfde medaille. Daarom moeten we radicaal anders gaan denken en nieuwe keuzes maken. Het is tijd voor een groene revolutie!”

Tjeerd de Groot (48) is al zijn hele professionele loopbaan actief op het gebied van agrarische zaken en voeding. Hij was onder meer politiek assistent van minister Laurens-Jan Brinkhorst van Landbouw en werkte als landbouwraad op de Nederlandse ambassade van Berlijn. Vanaf 2010 is hij directeur van de Nederlandse Zuivelorganisatie, de branchevereniging voor de Nederlandse zuivelsector.

“D66 heeft het imago van een stadspartij voor hoger opgeleiden. Boeren reageerden daarom wantrouwig toen Laurens-Jan Brinkhorst ‘hun’ minister werd. Zij waren gewend aan iemand met modder aan de klompen die in Den Haag opkwam voor het boerenbelang. Toch wist Laurens-Jan het vertrouwen van de boeren te winnen. Ook met zijn toen al groene agenda. Omdat zij inzagen dat een agenda voor Voedsel en Groen de enige weg was om de agrarische sector een duurzame toekomst te geven. Dat is vandaag nog steeds zo.”

“Ik wil in de Tweede Kamer de brug slaan tussen boeren en consumenten. Door duidelijk te maken dat beter eten en beter boeren niet los van elkaar verkrijgbaar zijn. We moeten stoppen om boeren die het anders willen te frustreren. Dat kunnen ze niet alleen. We moeten veel meer vanuit de hele keten denken: van de stal en de kas tot de keuken. We moeten de handen in elkaar slaan. Ook de politiek kan niet aan de kant blijven staan. De marktwerking in de agrarische sector en op het gebied van consumentenvoeding schiet tekort. Ik wil geen betuttelende overheid, maar wel een overheid die beter eten en beter boeren beloont. Wie kiest voor duurzaam, verdient een eerlijke prijs. Dat geldt voor een boer, een restauranthouder, een winkelier en de consument.”

“Het door blijven gaan met het ongestraft laten van milieubelastende keuzes is niet gratis. Met de trein naar Rome of Parijs is vier keer duurder dan wanneer je het vliegtuig neemt. Vlees dat ten koste gaat van dierenwelzijn en het milieu is veel goedkoper dan eerlijke voeding met respect voor dieren en duurzaamheid. Bij de kiosk of de kroeg is cola vaak net zo duur als Spa Blauw. Terwijl iedereen heel goed weet wat duurzaam is en wat niet. Dan reken je gewoon de verkeerde prijzen. En hebben we kennelijk een markt die niet in staat is om de echte kosten van meer of minder duurzaam in de prijs van een product tot uitdrukking te brengen. Dat kunnen we niet veranderen met een overheid die aan de kant blijft staan.”

“Ik zie met name onder jongeren ontzettend veel belangstelling voor beter eten en gezonde voeding. Dat zijn de ouders van morgen. Minder vlees eten, een gezond dieet, bewust kiezen  – het is voor de jonge generatie volstrekt vanzelfsprekend. Op ieder festival staat het vol met eettentjes waar de biologische hamburgers, smoothies en vegahappen niet zijn aan te slepen.”

“Ik wil een brede coalitie vormen met boeren, foodies, innovatieve voedselproducenten, trendsetters, topkoks en iedereen die een groene revolutie wil. Ik laat mij daarbij graag inspireren door Jamie Oliver. Hij begon een revolutie in een land met misschien wel de vetste en ongezondste keuken ter wereld. Dat is door zijn inzet op beter eten volledig omgeslagen. Wat hij in het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan, kan in ons land ook. Beter boeren en beter eten wil ik daarom in Den Haag veel hoger op de politieke agenda zetten. Onze boeren en onze kinderen maar ook wijzelf verdienen beter.”

 

Een gedachte over “Waar staat Tjeerd de Groot voor?

  1. Ik ken Tjeerd al jaren en hoop dat hij veel voorkeursstemmen krijgt. Hij zal een goede aanwinst zijn voor D66. Hij heeft veel kennis van zaken en ook een groen imago, zoal bij D66 past!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s