Haarlems Voedseldebat 23 februari

23 februari, Stempels, Haarlem, Klokhuisplein 9, van 20 tot 22 uur!

Tijdens deze avond komt een viertal gerenommeerde experts aan het woord om zich te buigen over de vraag hoe Haarlem gezonder kan worden.

Kom en praat mee!

Want… De helft van de Haarlemmers heeft momenteel overgewicht en loopt daardoor een behoorlijke kans om minder gezond en lang te leven. Het stimuleren van gezond gedrag heeft zich de afgelopen decennia veelal gericht op individuele factoren, zoals voorlichtingscampagnes en de Schijf van Vijf. Onderzoek heeft echter laten zien dat dit slechts leidt tot een korte verandering en vooral die mensen bereikt die geïnteresseerd zijn in gezond leven. Moet de overheid hier niet wat aan doen?

We geven landelijk bijna 90 miljard Euro per jaar uit aan gezondheidszorg om de gevolgen van een slechte levensstijl te repareren. De investeringen in preventie steken daar schril bij af. Vanwege huiver voor een betuttelende overheid schrikt de politiek ervoor terug om gezond eten te belonen of makkelijker te maken en nutteloos of zelfs schadelijk eten te ontmoedigen of beperken. De kosten voor het ‘genezen’ van welvaartsziekten bedragen naar schatting tussen 10 en 20 miljard Euro per jaar. Mensen met een lage sociaal economische status, hebben meer te kampen met overgewicht dan mensen met een betere uitgangspositie. Besparingen vallen echter in het niet als je bedenkt wat een geluk het zou zijn als we allemaal gezond ouder worden.

Het goede nieuws is dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om je stad gezonder te maken. Met een integrale aanpak op scholen en in de omgeving, waaraan iedereen meedoet, zijn in andere steden al goede resultaten geboekt. Daarnaast kunnen we lokaal ook veel doen om de voedselproductie gezonder en duurzamer te maken.

De vier experts :

Erik Buskens is arts-epidemioloog en Hoogleraar health Technology Assessment bij het UMC Groningen en Faculteit Economie en Bedrijfskunde, RUG en zal ingaan op de economische baten van preventie.

Coosje Dijkstra is onderzoeker bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij is voedinsgwetenschapper en epidemioloog en doet onderzoek naar sociaaleconomische verschillen in voedingsinname en voedingsgedrag bij kinderen en hun ouders.

Maartje Poelman is onderzoeker bij het Healthy Urban Living onderzoeksprogramma aan de Universiteit Utrecht. Zij doet onderzoek naar relatie tussen de voedselomgeving, gezondheid en voedselconsumptie.

Dijkstra en Poelman zullen ingaan op de wijze waarop in andere steden succesvol is geexperimenteerd met het gezonder maken van de stad.

Jorrit Kiewik is directeur van de Youth Food Movement en zal ingaan op de noodzaak om ook het voedsel(productie)systeem gezonder te maken.

De avond wordt gemodereerd door Tjeerd de Groot, kandidaat kamerlid voor D66

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s