Overheid moet fors investeren in kringlooplandbouw

De maatschappij verbinden met de voedselproductie. Dat is het centrale thema waarmee Tjeerd de Groot (48) uit Haarlem voor D66 de Haagse politiek in wil. De tuinderskleinzoon zette zich al eerder in voor een nieuw voedselbeleid.
Hoe ziet die wereld eruit?
Kan de sector dat alleen?
Kan dat? Ze hebben het niet breed.
Wat drijft u om de Kamer in te gaan?
U distantieerde zich onlangs van het voorstel uit uw eigen partij voor verplichte weidegang. Waarom?
Ook maakt u zich sterk voor brancheorganisaties. Wat ontbreekt er nu?

Spannend wordt het voor Tjeerd de Groot om in de Tweede Kamer te komen. In de peilingen schommelt D66 tussen de 12 en 20 zetels. Maar omdat zeker niet is uitgesloten dat de sociaal-liberalen deel gaan uitmaken van een volgend kabinet, maakt hij een goede kans.

Hij voert inmiddels campagne ‘voor acht uur ’s ochtends en na vijf uur ’s avonds’, naast zijn werk bij de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Zijn missie vat hij als volgt samen: voor een werkelijk duurzame voedselproductie in Nederland en in de wereld. ‘Ik wil de Kamer in met een positieve agenda om de sector opnieuw op de kaart te zetten.’

‘Die moet bestaan uit een kringloop- of circulaire landbouw die een positieve impact heeft op milieu en omgeving. Om het eenvoudig te zeggen: zorg dat je aan de voorkant van de koe de granen die ook mensen kunnen eten stapsgewijs gaat vervangen door gras en restproducten uit de levensmiddelenindustrie.

‘De sector is te belangrijk voor Haags geharrewar en politiek met de kleine p.’

Tjeerd de Groot (48), kandidaat voor D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen

‘Aan de achterkant moet je zorgen dat de mest zo goed mogelijk wordt aangewend om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, zodat op termijn kunstmest niet meer nodig is. Als er één land in de wereld is die deze groene revolutie kan aanvoeren, dan is het Nederland.’

‘De overheid moet de leiding nemen, omdat individuele agrariërs deze omslag wel willen, maar niet alleen kunnen en zelfs mogen maken. Want ik ben ervan overtuigd dat er een markt is voor producten als klimaatneutrale melk of vlees. Daar is goed geld aan te verdienen. Daarom onderschrijf ik ook de ambitie van de tuinbouw, die streeft naar een klimaatneutrale sector.

‘Ook moet de overheid deze omslag begeleiden met een sterke innovatieagenda. Het mooie is dat Wageningen nu ook pleit voor een kringlooplandbouw.
‘Voedselproductie moet topprioriteit in Nederland worden. Als we dat trucje hier kunnen, kan het ook elders in de wereld om die 10 miljard monden te voeden. Boeren zijn de sleutel tot de oplossing.’

‘Het doel is ook dat boeren en tuinders hier een goede boterham aan kunnen verdienen. Door zich te onderscheiden in de markt met producten met een sterk toegevoegde waarde. Daar moeten we alle innovaties op inzetten. Ook Brussel moet zich op die omslag richten.

‘Daarom moet de overheid fors investeren in circulaire voedselproductie. Geld is er, als we het maar verstandiger besteden, bijvoorbeeld niet aan kolencentrales. Als er een sector is die het waard is om in te investeren, dan is het de agrosector. Kijk maar naar de laatste exportcijfers: als je alle agrocijfers optelt, staat de sector ‘by far’ op 1.’

‘De traditionele partijen hebben de boerenstand in de steek gelaten. Aan de ene kant CDA, VVD en SGP die elkaar in conservatisme in de houdgreep houden. Aan de andere kant GroenLinks, SP, PvdD, die doen alsof je geen boeren nodig hebt.

‘Als politiek assistent van minister Brinkhorst heb ik meegewerkt aan de nota ‘Voedsel en groen’, een eerste poging tot een nieuw voedselbeleid. Het was de bedoeling om toen de naam van het ministerie te veranderen in Voedsel en Groen. Zover kwam het helaas niet. Anders hadden we nu nog een ministerie.
‘Voedselproductie gaat mij aan het hart. Dat moet de politiek veel serieuzer nemen. De sector is te belangrijk voor Haags geharrewar en politiek met de kleine p.’

‘Er is deze week een motie ingediend – ook door D66 – om het voorlopig aan de markt over te laten. Ik denk dat dat heel verstandig is, omdat je op die manier de sector de kans geeft. Je beloont de initiatieven die zijn genomen en resultaten die zijn geboekt. Maar je laat ook zien dat de politiek wel meekijkt.’

‘De organisaties moeten meer armslag krijgen. Dat kan als de overheid private maatregelen algemeen verbindend verklaart. Het volgende kabinet moet daar soepeler en positiever mee omgaan. De sector heeft dit hard nodig om de slag naar een circulaire land- en tuinbouw te slaan. Samenwerken is onze kracht.’

 

Mike Schellart, Nieuwe Oogst, 11 februari 2017

Foto: Ella Tilgenkamp

Een gedachte over “Overheid moet fors investeren in kringlooplandbouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s