Duurzame Landbouw Centraal bij #4D66

Duurzame landbouw is veel breder dan alleen de biologische voedselteelt. Het heeft bijvoorbeeld ook te maken met precisielandbouw door middel van geavanceerde meetsystemen. Dat hebben de deelnemers van de tweede editie van #4D66 ontdekt.

Deze DuurzaamheidsDag  van D66 Drenthe werd gehouden op 11 februari. Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya en kandidaat-Kamerlid Tjeerd de Groot spraken over hun visie op de rol van de politiek bij ontwikkelingen naar duurzame landbouw in 2025. Ook Giske Warringa-van Es, voorzitter van het Drents Agrarisch Jongerencontact en Geert Horlings van HLB gaven hun ervaringen met politieke besluiten bij het sluiten van regionale kringlopen en precisielandbouw.

Beter begrip voor elkaar

Resultaat van de middag was dat de verschillende partijen elkaar iets beter begrijpen. Elk politiek besluit heeft een bedoeld effect, maar ook bijeffecten. Een positief voorbeeld dat Geert Horlings gaf, was dat de regel van maximaal 2 keer spuiten per groeiseizoen ervoor heeft gezorgd dat agrariërs precies analyseren welk middel in welke hoeveelheid nodig is om die ene plaagsoort te bestrijden. Giske Warringa-van Es gaf een minder positief voorbeeld van het sluiten van kringlopen op een bedrijf. Door de regels rondom gebruik van eigen mest wordt de grond uitgeput en wordt gebruik van kunstmest gestimuleerd, wat niet past bij het doel van sluiten van kringlopen.

Gezamenlijk kwamen de partijen tot een aantal conclusies. Door gezonde eindproducten geproduceerd door gezonde bedrijven in een gezonde omgeving centraal te stellen komt het geheel in balans. Wij kunnen dan voldoende voedsel produceren én bodem, water en natuur schoon en gezond houden. Hiervoor is het nodig verbinding te maken tussen onderzoek en praktijk en anders om te gaan met regelgeving.

Aanleiding en vervolg

D66 wil graag deze groene toekomst en zet zich op verschillende manieren en op alle politieke niveaus hiervoor in.  Drents Statenlid Jurr van Dalen, bestuurslid Communicatie van de thema-afdeling Duurzaam Juliëtte Bos en Hannah Ietswaart van het regiobestuur D66 Drenthe namen het initiatief voor #4D66 2017. De organisatoren wilden met dit middagsymposium alle geïnteresseerden informeren over de mogelijkheden en uitdagingen rondom duurzame landbouw, maar hen ook zelf laten meedenken. Het hoofddoel was om politici op alle niveaus waarop D66 acteert te inspireren en te motiveren. Gezien de levendige discussie is dit goed gelukt. We zullen het gesprek dat nu gestart is zeker voortzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s