De Gelderlander 1 maart 2021Tjeerd – ‘halvering veestapel’ – de Groot (D66) vindt dat boerenbeleid écht op de schop moet: ‘Een ongemakkelijke waarheid’

Hij was degene die anderhalf jaar geleden de lont in het kruidvat stak. Het pleidooi van Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 leidde tot een boerenopstand. De Groot staat nog steeds achter zijn woorden en inzet: het moet anders.

Een Vandaag 17 februari 2021 “Een containerhaven past niet in dit mooie plaatje.” 

“Het is een onzalig plan”, vindt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. “Het is een heel raar verhaal. Elke keer zeggen we: let nou op je natuur. Zonder koraal heb je geen rif meer en wordt het kwetsbaarder voor cyclonen. Ik ga er alles aan doen om dit te voorkomen.”

H2O Waternetwerk 11 februari 2021“Klimaatbeleid; onzinnige linkse hobby of de grootste uitdaging van deze tijd?”

“D66 noemt de klimaatverandering ‘de grootste uitdaging van deze tijd’. De democraten willen ‘voluit de verantwoordelijkheid nemen’ voor een groene toekomst en doen daarom nog ‘een flinke schep bovenop’ de afgesproken klimaatdoelen.”

H2O Waternetwerk 11 februari 2021“We moeten natuur integreren in het beleid, kabinetsbreed” 

Zorg dat je de natuur tot je vriend maakt op alle gebieden die met water te maken hebben. Dat is de inzet van D66 de laatste en komende jaren, zegt Tjeerd de Groot, Kamerlid sinds 2017 voor D66 en achtste op de lijst van de sociaal-liberalen voor de komende verkiezingen.

Federatie Particulier Grondbezit 10 februari 2021 – D66: “Trots dat de visie over kringlooplandbouw de kern is geworden van het Kabinetsbeleid.”

Algemeen Dagblad 8 februari 2021‘Nieuwkoops stikstofplan is een dode mus’, vindt D66

Tweede-Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) heeft vragen gesteld aan minister Carola Schouten (CU) van Landbouw over de subsidie aan een stikstofproject van een groep melkveehouders uit Nieuwkoop.

Nederlands Dagblad 4 februari“Over natuur moet je niet alleen praten, je moet er ook in rondlopen.”

Ook een kleddernatte dag hoort bij de natuur, zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot (52) als we onze paraplu’s opsteken.

Samen voor Dieren januari 2021 – “Dierenwelzijn op de politieke agenda”

artikel vakblad dierenhulpverlening januari 2021

Landschappen NL 21 januari “Tjeerd de Groot, D66” 

In augustus 2020 is onze collega Marieke van Duijn weer aan boord geklommen van een boot. Tjeerd de Groot zeilt graag over zijn favoriete landschap de Waddenzee.

Samen voor Dieren 31 oktober 2020 – “Timing is belangrijk voor een goede lobby”

artikel vakblad dierenhulpverlening okt 2020

BoerEnBusiness 23 september 2020D66 wil revolutie in de landbouw

De Tweede Kamerverkiezingen komen dichterbij. In maart 2021 mogen we opnieuw naar de stembus. Hoewel de campagnes nog moeten beginnen, maken veel partijen nu alvast hun standpunten bekend. Vandaag belichten we de agrarische thema’s uit het partijprogramma van D66. Hun inzet: een halvering van de veestapel.

Leeuwarder Courant 12 september 2020 – Reportage; bestuurders onder druk

Ze worden uitgescholden, gekleineerd en soms bedreigd. Vorig jaar werd een derde van de bestuurders en volksvertegenwoordigers bij gemeentes, provincies en waterschappen voor rotte vis uitgemaakt.

Boze boeren, woelige vergaderingen – voorpagina
Boze boeren, woelige vergaderingen – deel 1
Boze boeren, woelige vergaderingen – deel 2

Algemeen Dagblad 9 september 2020 – D66 wil veestapel halveren: drastische afname stikstofuitstoot

Regeringspartij D66 wil dat de Nederlandse veestapel halveert. Door zo’n vijftig miljoen minder kippen en zes miljoen minder varkens te houden, neemt de uitstoot van stikstof drastisch af en komt er ruimte voor woningbouw.

Trouw 29 juli 2020Tjeerd de Groot (D66): Ik heb de boeren een dienst bewezen

Het werk van de 150 Tweede Kamerleden gaat de laatste fase in voor de verkiezingen van maart 2021. Wie van hen vallen op? Trouw spreekt deze zomer met volksvertegenwoordigers, die eruit springen door spitwerk, hun uitspraken of eigen wetgeving. Deze week: Tjeerd de Groot van D66.

Trouw 8 juli 2020 – Tjeerd de Groot: “Dit krijgt trekken van een anti-democratische beweging”

Verontwaardiging in de Kamer over de blokkade waardoor minister Schouten (Landbouw) haar werkbezoek moest afbreken. Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot krijgt de actiegroep Farmer Defence Force trekken van een ‘anti-democratische beweging’. Maar de Kamer is ook verdeeld over de acties.

VNO NCW 3 juni 2020Dit Kamerlid pleitte voor halvering van de veestapel en schrok van de reacties

Woedend waren Nederlandse boeren op Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) om zijn oplossing voor de stikstofcrisis. ‘Het is een ongemakkelijke waarheid, maar de veestapel in Nederland is veel te groot.’

Vrij Nederland 30 meiWat drijft ‘boerenboeman’ Tjeerd de Groot (D66)? ‘Ik sta elke dag op om de wereld te veranderen’

Sinds zijn oproep om de veestapel te halveren is D66-Kamerlid Tjeerd de Groot de aartsvijand van menig boer. Wat drijft de bevlogen, maar omstreden landbouwdeskundige? ‘Ik weet niet wat er gebeurd was als ik die uitspraak niet had gedaan. Maar ik weet wel: tot dat moment gebeurde er niets.’

D66 Democraat voorjaar 2020 – Het roer gaat om

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot haalde zich flink wat op de hals, toen hij vorig jaar in september de halvering van de veestapel bepleitte als antwoord op de stikstofcrisis. Opportunist? De Groot strijdt al zijn hele werkzame leven voor een toekomstbestendige visie op landbouw en natuur.

Vrij Nederland 5 april 2020 – Waarom boeren de onderhandelingstafel verlieten

Boeren beantwoorden nieuwe regels met nieuwe technieken. Of met harder werken. Of met allebei. Maar met hen en de natuur bleef het steeds slechter gaan. Naar mijn idee zijn boeren en de natuur nu vooral geholpen met perspectief: kringlooplandbouw.

Vrij Nederland 5 april 2020  – Hoe boeren hun macht zagen verwelken

Het roer moet om. Voor de boer en de aarde. We komen alleen vooruit als leiders ongemak durven benoemen. Boeren zijn niet geholpen met een blik op het verleden, maar met een helder perspectief voor de toekomst.

Financieel Dagblad 2 april 2020 – Boze boeren  grijpen coronacrisis aan om om stikstofoverleg met kabinet te verbreken

Dus? De samenleving platleggen voor één sector? Alle sectoren moeten bijdragen! Helaas komt minstens 45% van alle stikstof uit de landbouw, ook nu nog. Na deze crisis kunnen we alleen de economie en de woningbouw weer op gang brengen als we beter voor de natuur zorgen!

De Boerderij 12 maart 2020 – D66 wil snel duidelijkheid over glyfosaat 

Foodlog 18 februari 2020 – Dick Veerman interviewt Tjeerd de Groot
Tjeerd de Groot is lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij promoot kringlooplandbouw, maar weet dat kringlopen in de landbouw vol lekken zitten. Als het geen 100% gesloten cyclus is, wat is kringlooplandbouw dan wel?

NPO Radio 1 Politiek 19 februari 2020 – Tjeerd de Groot D66 aan kabinet; ga regeren, stop met praten met Farmers Defence Force

Room for Discussion 10 februari 2020 – De Stikstofcrisis: Boeren en het Klimaat met Tjeerd de Groot (D66)

En ineens leek het land plat te liggen toen de Raad van State eind mei 2019 besloot dat er een ecologische toets nodig was voor vergunningen die op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) werden verstrekt. Het gevolg? Een platgelegde bouw. En dat midden in een tijd waarin de bouwsector de achterstand van de crisis met onmogelijke snelheid in probeerde te halen. Premier Mark Rutte noemde het “de grootste crisis in zijn premierschap”. Met name D66 kwam met verschillende oplossingen, waaronder de uiteindelijk doorgevoerde snelheidsverlaging op snelwegen. Toch blijft de door Tjeerd de Groot (D66) voorgestelde halvering van de veestapel misschien wel de meest controversiële met de grootste boerenprotesten sinds tijden tot gevolg. Waarom lijkt de stikstofcrisis zo uit de lucht te komen vallen? Wie moeten er worden ontzien? En hoe zorgen we ervoor dat Nederland toekomstbestendig wordt?

Science Guide 5 februari 2020 – Tjeerd de Groot daagt wetenschap uit om voorbij de dierproef te denken

Nieuwe Oogst 4 februari 2020 – Tweede Kamer stemt in met stimuleren kweekvlees

Nieuwe Oogst 23 januari 2020 – Tjeerd de Groot wil meer geld voor sanering varkenshouderij

NPO Radio 1 Politiek 24 december 2019 – D66-Kamerlid Tjeerd de Groot over 2019; “Indrukwekkend, 15.000 ruggen en middelvingers op het Malieveld”

BNR Nieuwsradio 18 december 2019 – Visserij – Tjeerd de Groot D66

Nieuwe Oogst 12 december 2019 – D66; met minder dieren een goed onderkomen

PigBusiness 25 november 2019 – Tjeerd de Groot eet geen vlees meer

Het is ieders vrije keuze om vega te eten, maar ik ben sinds een paar weken vegetariër. Hoe graag ik ook vlees eet. Iedere dag sta ik op met een missie: de manier waarop we voedsel produceren in Nederland verbeteren. Er is te veel dierenleed. Daar moeten we vanaf!

NPO Radio 1 Dit is de dag 13 november 2019 – Thierry Baudet en Tjeerd de Groot over de stikstofcrisis 

Onze natuur krijgt weer lucht! Eerste stap om balans tussen economie & natuur te herstellen.
-Grootste investering natuur sinds afbraakbeleid Bleker. €250 miljoen
-Financiële hulp boeren voor overstap kringlooplandbouw.
-Warme sanering veehouderij; meer inkrimping vanaf december

Leeuwarder Courant 5 oktober 2019 – Kop van Jut
Iemand moest het doen. Iemand moest het benoemen. En daarom zei D66-Kamerlid Tjeerd de Groot; halveer de varkens- en kippenstapel. Bedreigingen waren zijn deel. Hij kijkt terug op een bewogen week. “Boerenbestuurders zouden bij zichzelf te rade moeten gaan”. LCZU-Kop van Jut

De Volkskrant 4 oktober 2019 – Tjeerd de Groot (D66); Er zullen meer boerenprotesten komen

Pluimveeweb 18 september 2019 – DDB wil De Groot aanklagen voor oproep halvering veestapel

NPO Radio 1 Politiek 9 september 2019 – Tjeerd de Groot (D66) over de halvering van de veestapel 

Nieuwe Oogst 30 januari 2019 – Schouten moet regie nemen bij bigggensterfte

Trouw 2 december 2017 – NVWA laks bij aanpak ‘bloedhout’.

IMG_0409

Agrio.nl 30 augustus 2017 – Met minder productie meer verdienen

7 vragen aan – Tjeerd de Groot  : interview YFM (Youth Food Movement) 13 03 2017

tjeerd-hd-frontaal-vreeker-11-01-2017

•  ‘Een voedselproductie die de aarde niet schaadt. Nederland kan dat.’: interview Agridirect 10 03 2017

Logo Agridirect

•  Beter inkomen met kringlooplandbouw: interview Boerderij.nl 08 03 2017

Tjeerd interview Boerderij.nl 08 03 2017

•  Mijn landbouw visie in 40 seconden: Elevator Pitch voor Boerderij.nl 07 03 2017

Elevator Pitch Boerderij

•  Laurens Jan Brinkhorst interviewt Tjeerd de Groot: Waarom moet Tjeerd de Groot de Tweede kamer in? 02-02-2017

foto-interview-tjeerd-ljb

• Haarlems Voedseldebat, artikel Haarlems Dagblad 24-02-2017

haarlems-voedseldebat-remco-hd

•  Bloembollen Visie; Werkbezoek Bloembollen bedrijf Haaster 24-01-2017

foto-24-2-werkbezoek-bloembollen

•  Interview Nieuwe Oogst 11-02-2017

interview-nieuwe-oogst-11-02-17

•  Interview Haarlems Dagblad 11-01-2017

hd-interview-jan-17